Blog

Het einde van XS4ALL

 XS4ALL ontstond in 1993 vanuit Hacktic, het hackers blad van Rop Gongrijp en anderen. Op de HEU conferentie, Hacking at the End of the Universe, waren de ideeën ontstaan om De Digitale Stad op te richten, XS4ALL deed daarin mee en XS4ALL groeide begin 1994 snel mee met DDS. Waar je in januari ’94 nog abonnee werd bij Hacktic, de provider werd al snel onder een aparte naam afgesplitst: XS4ALL.nl. Het bleef een hackers-vrienden-groepje, met mensen die gemeen hadden dat ze weinig of geen ervaring hadden met “echte bedrijven”. Dat werkte wonderlijk goed, de service van Xs4all was prima, de chaos was groot, en alles werkte perfect. Felipe Rodriguez was vanaf het begin de directeur, en als ondernemer was hij ook in staat de aanschaf van servers te financieren. Xs4all had immers heel snel heel veel servers nodig. Dat waren toen geen eenvoudig linux intel machines, maar Sun servers, voor iets van een ton per stuk.

Voor de klanten van het eerste uur was support eenvoudig. Je mailde naar Jan-Pieter of je sprak Cor aan op IRC, en je probleem werd opgelost waar je bij zat. Thuiswerken was voor personeel eenvoudig: ze kregen een huurlijn waardoor ze permanent online waren thuis – wat in die tijd verre van gebruikelijk was. Voor het meldpunt had ik ook zo’n Xs4all huurlijn: de KPN monteurs keken me spottend aan, hoe ik nu een 1200 bps modem kon willen als er ook al 56k modems waren. Ik heb vriendelijk geglimlacht. Je kon via zo’n “1200bps lijn” ook snelle modems aansluiten, en later zelfs baseband modems, met megabits/sec. Maar dat wisten ze bij KPN toen natuurlijk niet.

Het was allemaal heel mooi, iedereen was blij, maar met een groepje vrienden een steeds groter bedrijf runnen met steeds meer klanten, veel meer medewerkers, en steeds meer concurrentie, ging een beetje knellen. Ik begrijp dat de oprichters hun bedrijf in dat stadium verkocht hebben. Felipe vond het moeilijk, Ik denk de anderen ook, eigenlijk. Dat is waarom ze bedongen hebben dat XS4ALL onder eigen naam als zelfstandig bedrijf mocht blijven bestaan, met super dienstverlening en met behoud van het sponsoren van diverse maatschappelijke doelen. Er was veel kritiek, met name vanuit de mensen van het eerste uur, die riepen “hoe kun je dat nou doen” en anderen die kwaadaardig zeiden “ze gaan voor het grote geld”. Ik weet zeker dat XS4ALL het zonder de overname heel moeilijk gekregen zou hebben. Het was de goede keuze, in 1998.

Ik ben altijd klant gebleven, eerst met een inbel verbinding, een poosje met een huurlijn,  later met adsl. Maar in de loop van de tijd heb ik ook diensten elders ondergebracht. De hosting bleek bij een ander toch meer dan de helft goedkoper, zeker als je ruimte in een 19″ rack huurde, en het DNS beheer bij XS4ALL was dan in 1994 het beste wat je kon krijgen, nu gaat dat via dnsmadeeasy.com veel handiger. Voor domeinen had je in 1994 weinig keuze, maar vijf jaar later was XS4ALL wel erg duur, en kon je per domein €50 per jaar besparen bij een domeinprovider. Een shell acount bij xs4all was heel handig, maar dat heb ik nu zelf op mijn servers in de cloud. Als KPN het merk XS4ALL nu opheft, is dat een mooie aanleiding om symbolisch ook de laatste dienst die ik afneem, de adsl, na precies 25 jaar ook elders onder te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *