Blog

Moodle: je digitale klaslokaal

download

Moodle is een online leeromgeving die je helpt je online lessen te organiseren. Heel kort gezegd kun je met Moodle een les plannen, of een heleboel lessen plannen, daarvoor leerlingen inschrijven of laten inschrijven, content beschikbaar maken (video, pdf, ppt, tutorials, web content, wat je wilt) en leerlingen beoordelen, en dan op een georganiseerde manier lesgeven. In je digitale klaslokaal heb je een video verbinding met je leerlingen, vergelijkbaar met Zoom of Skype. Hier vind je meer documentatie.

Je kunt Moodle gebruiken in de cloud, bij Moodle zelf. Dat kost geld, maar niet heel veel, en je bent dan afhankelijk van Moodle als je de omgeving aan je eigen wensen (de wensen van je school) wilt aanpassen. Ook zit de content dan op de servers van Moodle, de vraag is of je als school wilt dat je content door derden wordt beheerd.

Om het gebruik van Moodle gemakkelijker en beheersbaarder te maken voor Nederlandse scholen lijkt me beter om een eigen Moodle omgeving in te richten voor het onderwijs in Nederland. Moodle in het Nederlands, met content in het Nederlands, gericht op Nederlandse scholen.

Ik heb daarvoor een voorbeeld Moodle server ingericht. Je vindt die op moodle.netnet.org. Wil je dat proberen stuur me dan een email en ik geef je een login.

Ik heb de taal op Nederlands ingesteld, en ik heb een koppeling gemaakt met BigBlueButton. BigBlueButton is een videoconferencing omgeving (zoals Zoom of Skype) die goed werkt voor het onderwijs. De UvA gebruikt het. Ook voor videoconferencing geld dat je dat in een veilige en gesloten omgeving wilt doen met je leerlingen. Ik heb dus een eigen BigBlueButton server ingericht, op bbb.hetnet.org. Je kunt die als je wilt gewoon gebruiken. Als je de moodle omgeving gebruikt, dan verbindt die met dezelfde BBB server, maar zonder aparte login en zonder dat de conferences zichtbaar zijn voor derden. Je hebt dus niet ineens vreemden in je video-les.

De server die ik heb ingericht is een demonstratie. Je kunt hem gebruiken, maar ga je structureel Moodle en BBB gebruiken dan kun je er ook voor kiezen om voor jouw school of groep scholen een eigen server in te richten. De software is open source en kost niets, voor het lesmateriaal moet je zelf zorgen. Mij lijkt dat als je lesmateriaal deelt met andere scholen en docenten, dat je dan in weinig tijd en voor lage kosten veel materiaal kunt maken of laten maken. De kosten voor de cloud (de servers) hoeven niet hoog te zijn, vooralsnog denk ik dat we die met een subsidie voor de rest van dit jaar kunnen financieren.

Ik zoek in dit project hulp van docenten en van IT-mensen van scholen om te bepalen wat handig is voor scholen en hoe we dit project verder kunnen aanpakken. Ik heb hier een eenvoudige webpagina gemaakt over het project. Het is “work in progress”.