Taalblog

Doet ‘ie het?

Als de monteur er is om de wasmachine te repareren, en de monteur komt de kamer binnenlopen met vuile handen, dan vraag je “doet hij het?”. “Hij” is dan de wasmachine. Maar “doet hij het” is lastig uitspreken, dus in spreektaal is het “doet ‘ie het?”. “ie” als afkorting van “hij” omdat “ie” beter is uit te spreken.

Mensen, met name jongeren, weten steeds minder van taal. De kwaliteit van taalonderwijs (en rekenonderwijs) is door decennialang onderwijsvernieuwen tot bijna nul gezakt. Mensen zeggen “doet ‘ie het?” en komen dan een keer in de situatie dat ze het moeten opschrijven. Omdat “ie” geen woord is in het Nederlands, nemen ze het woord dat er het meest op lijkt, “die”. Ze zeggen “doet ‘ie het” en schrijven dat op als “doet die het?” Wat dan weer net zo lastig is uit te spreken als “doet hij het”. En fout, want “die” is niet hetzelfde als “hij”, ook niet als je “hij” uitspreekt als “ie”. Taalkundig slaat “doet die het?” echt helemaal nergens op.

Vandaar dat ik blij verrast was dat rechtbankverslaggevere Saskia Belleman vandaag in een tweet schreef “En ook in Osdorp zit ie niet ondergronds.”