Blog

Coronabesmetting: het maakt uit met hoeveel virusdeeltjes je besmet raakt.

Ik heb een vraag. Ik vraag me af of het uitmaakt met hoeveel coronavirus-deeltjes je besmet raakt. Wat ik bedoel is dit.

Persoon A loopt in een niet te drukke straat, en krijgt in het voorbijgaan van een voetganger één virusdeeltje binnen. Persoon A wordt ziek. Persoon B zit een hele avond dronken in de kroeg en krijgt een miljoen coronavirus-deeltjes binnen. Persoon B wordt ziek.

Scenario 1:
Persoon A wordt precies even ziek als persoon B. Ze hebben beide dezelfde kans om op de IC en aan de beademing te komen of om maar lichte of geen symptomen te krijgen en er verder weinig last van te hebben.

Scenario 2:
Persoon A wordt maar een beetje ziek, met weinig of geen symptomen, terwijl persoon B aan de beademing komt.

Scenario 3:
Persoon A wordt ziek en heeft een kleine kans om erg ziek te worden en aan de beademing te komen, terwijl persoon B ziek wordt en een grote kans heeft om erg ziek te worden, en ook een kleine kans om niet heel ziek te worden.

Scenario 4:
In het verlengde van scenario 2 kun je je voorstellen dat persoon A na één besmetting een piepklein beetje immuniteit heeft opgebouwd en een paar B- en T- geheugencellen heeft gekregen, en dan nog een keer met weinig virus besmet raakt, opnieuw B- en T- cellen erbij krijgt, en zo gaandeweg een stevige immuniteit opbouwt. Die immuniteit is niet blijvend, dus het is voordelig om iedere maand één virusdeeltje binnen te krijgen zodat je niet ziek wordt maar wel immuniteit behoudt, voor het geval je een keer de volle laag krijgt.

In deze link lees ik dat je met een grotere dosis virus ernstiger besmet raakt. Dat wil zeggen, scenario 2 is wat er gebeurt. Daar moet je dan bij de bestrijding van het virus en de maatregelen die je adviseert of verplicht stelt, rekening mee houden.

  1. Je wilt voorkomen dat mensen ernstig ziek worden, dus moet je alles verbieden waardoor mensen een grote dosis virus kunnen opdoen. Geen cafés, geen kerkdiensten, geen vliegtuigen en OV, geen feestjes binnenshuis.
  2. Het is wel ok als mensen symptoomloos ziek worden of een heel klein beetje ziek worden. Dus mondkapjes op straat wil je niet, in grote supermarkten ook niet, in piepkleine winkeltjes weer wel. Kwetsbare en/of oudere mensen moeten vaak een mondkapje dragen, jonge mensen alleen in aanwezigheid van kwetsbare mensen.
  3. Je stelt anderhalvemeter niet verplicht buiten, wel binnen.
  4. Je verbiedt bijeenkomsten binnen, maar niet buiten, mits anderhalve meter.

Het beleid zou dan zijn laat iedereen een piepklein beetje ziek worden, laat niemand ernstig ziek worden, en laat ouderen/kwetsbaren helemaal niet ziek worden. Dat strookt met het oorspronkelijke idee van het RIVM om immuniteit op te bouwen, maar dan wel heel geleidelijk en voorzichtig.