Art History

Johan Huizinga over Jan Veth

Jan Pieter Veth (1864-1925) was een schilder, tekenaar, dichter, kunstcriticus en organisator. Hij schreef voor De Nieuwe Gids, later ook voor De Gids. Hij zamelde geld in waarmee hij op een veiling tekeningen van Rembrandt kocht voor het Rembrandthuis. Hij bemoeide zich met het museumbeleid (“moet het Rijksmuseum kunst of historie verzamelen?”), hij was later docent aan de Rijksacademie voor beeldende kunst, hij coachte kunstenaars, hij heeft heel veel tijdgenoten getekend of geschilderd. Hij heeft bijgedragen aan de erkenning van Vincent van Gogh. Veth was een persoon met een zeer veelzijdige belangstelling, wat natuurlijk uiteindelijk een belemmering is om de dingen goed of volledig te doen.

Johan Huizinga heeft één biografie geschreven over een kunstenaar: “Leven en Werk van Jan Veth” in 1927. Voor de kunstgeschiedenis is het jammer dat Huizinga niet veel meer van zulke biografieën heeft geschreven. De rijkheid van de persoon van Jan Veth maakt de biografie zeer lezenswaardig, de kennis en het inzicht van Huizinga voegen een substantiële laag toe. Huizinga heeft kunnen putten uit een grote verzameling brieven, Veth schreef veel, en graag. De analyse van Huizinga, de historicus, maakt daar heel goed gebruik van. Het is een fascinerend boek.

Leven en Werk van Jan Veth, J. Huizinga, 1927.