Blog

Goddeloos in Barneveld

“Religie is naar mijn mening uitsluitend verzonnen om vrouwen, kinderen en dieren te onderdrukken. Ik vind het onbegrijpelijk dat vrouwen in zo’n wereld blijven hangen. Ja, ik ben de laatste jaren steeds atheïstischer geworden. Maar eigenlijk ben ik pas met het schrijven van deze roman echt boos geworden.” zegt Stephan Enter in dit interview in NRC. Enter wordt geïnterviewd over zijn nieuwe roman Pastorale, over de benepenheid van Barneveld.

“Religie is uitsluitend verzonnen om vrouwen te onderdrukken” is ook wat Femen zegt, wat Inna Schevchenko zegt. Het is wat Pussy Riot zegt. Het is wat protesterende vrouwen in Iran zeggen. Maar het is niet politiek correct om zoiets te zeggen, “want we hebben vrijheid van godsdienst”. Dus blijven vrouwen onderdrukt worden.