Art History

Havard en Lalanne in Holland

Henry Havard was geboren in 1838 in Bourgondië, hij trok naar Parijs waar hij deelnam aan de Commune van Parijs in 1871. Hij werd daarvoor ter dood veroordeeld, en vluchtte naar Nederland. Vanuit Nederland schreef hij voor diverse Franse bladen (Le Siècle, Le Monde Illustré). Hij schreef een boek over Delfts blauw aardewerk, “Histoire de la Faïence de Delft” en hij schreef een boek “La Hollande À Vol d’Oiseau”, Holland in Vogelvlucht. Voor dat boek reisde hij door het land en beschreef hij de steden in ons land, van Maastricht via Groningen en Leeuwarden naar Flessengue (Vlissingen).

Toen het boek geschreven was, suggereerde de uitgever dat Maxime Lalanne, etser en houtskool-tekenaar, de illustraties zou maken. Om Lalanne deelgenoot te maken van zijn indrukken van Holland, reisde Havard opnieuw door het land, nu met Lalanne. Dit resulteerde in de prachtige kleine tekeningetjes van het Holland rond 1880 die in het boek zijn opgenomen.

IMG_20200812_111926
Maxime Lalanne, tekening van de St Antoniespoort in Amsterdam (nu De Waag).

Het boek verkocht goed, al in 1882 was er een derde druk. Een mooi boek, goud op snee, een linnen band bedrukt met tekeningen in goud en zwart. Zoals vroeger mooie boeken werden gemaakt.

Havard moet als kunstcriticus toen hij door het land reisde al snel Mr Anton van Duyl hebben ontmoet, hoofdredactuur van het Handelsblad en kunstkenner. Ze raakten bevriend en bleven goede vrienden, ook toen Havard na gratie in 1879 terugkeerde naar Parijs. Van Duyl bracht Thérèse Schwartze in contact met Havard toen ze op zijn aanraden naar Parijs ging; Van Duyl en anderen vonden dat Schwartze zich aan de Duitse invloeden (van b.v. Lenbach) moest onttrekken en meer kennis moest nemen van de Franse schilderkunst. Havard leidde haar rond in Parijs en bracht haar in contact met schilders. Goede contacten met Bonnat, Breton en veel anderen zetten haar op het juiste spoor als schilderes. Schwartze heeft tot haar dood contact gehouden met Havard.

Ook met Lalanne had ze overigens contact, getuige het kaartje dat hij haar in 1885 stuurde.

card