Blog

Virusload: het maakt uit met hoeveel virusdeeltjes je besmet raakt.

Ik had een blogje geschreven met als titel “het maakt uit met hoeveel virusdeeltjes je besmet raakt“. Ik vroeg me af of dat voor coronavirus ook geldt. Nu blijkt dat dat zo is: met hoe meer virusdeeltjes je besmet raakt, hoe groter de kans dat je ziek wordt, en hoe zieker je wordt, staat in de NRC.

Aerosolen kunnen mensen besmetten, hebben onderzoekers van LUMC uitgevonden.

Maar de grote vraag blijft dan: zijn het er genoeg om mensen ziek te maken? „Dat weten we allemaal nog niet”, reageert Mariet Feltkamp, medisch viroloog aan het LUMC. „We weten sowieso nog onvoldoende hoe mensen precies besmet raken met dit coronavirus. Hoeveel deeltjes er nodig zijn, en wáár die moeten terechtkomen: in je neus, of diep in je longen. Waarschijnlijk verschilt het ook nog eens van persoon tot persoon.”

In theorie is één virusdeeltje genoeg om iemand ziek te maken: dat virusdeeltje kan zich razendsnel vermenigvuldigen en weer andere cellen besmetten. Maar in de praktijk is dat heel onwaarschijnlijk, zegt Feltkamp. „Naarmate je met minder virusdeeltjes begint, duurt dat proces van vermenigvuldiging en verdere infectie langer”

Als de virusload, het aantal deeltjes dat je bij een besmetting binnenkrijgt, bepalend is voor de kans dat je besmet raakt of voor hoe ziek je wordt, dan moeten de maatregelen die de overheid neemt daarmee rekening houden. Maatregelen die voorkomen dat je met een heel kleine load besmet raakt zijn minder relevant dan maatregelen die met name voorkomen dat je een grote virusload opdoet.