Art History

Briefje van Marius

Marius Bauer schreef een briefje aan Jacoba Surie, datum onbekend. Surie was één van de Amsterdamse Joffers, Bauer was getrouwd met Jo Stumpff, ook een Joffer, hoewel ze pas na de dood van haar man serieus ging tekenen en schilderen. Zo waren de tijden: zorgen voor je man gaat voor je eigen werk en je eigen leven. Je kon als schilderes in die tijd maar beter niet trouwen denk ik. Surie was ook niet getrouwd, ze deelde 36 jaar een huis en atelier met Ans van den Berg, ook een Amsterdamse Joffer. Van den Berg had les gehad van Jo Stumpff.

Bauer had een schetsje getekend op die brief, ik denk van een tekening of ets waaraan hij werkte. Surie heeft dat schetsje van de brief geknipt en bewaard, en erop geschreven “Schetsje van brief, die ik van M. Bauer ontving. J. Surie”.

Ik kreeg dat schetsje bij een houtskooltekening van Bauer die ik op een veiling heb gekocht. Of eigenlijk, het schetsje was de reden dat ik die tekening heb gekocht.