Taalblog

Hét cliché van de biograaf

“Thérèse Ansingh wordt op 19 juli 1883 in Amsterdam geboren als jongste dochter van het echtpaar Ansingh-Schwartze”.

Foei, wat een akelig cliché. Ik kan me voorstellen dat een biograaf zoiets een keer schrijft vanwege de vlotte schrijfstijl of om origineel te zijn. Maar Ansingh wordt niet geboren, ze ís geboren, 137 jaar geleden, in 1883. Waarom moet iedere biograaf mijn hersens in de knoop slaan met zo’n cliché?

Laten we afspreken dat we in een biografie, groot of klein, voortaan gewoon de voltooid tegenwoordige tijd gebruiken, zoals het hoort. “Thérèse Ansingh is in 1883 in Amsterdam geboren. Ze was de jongste dochter van Clara Schwartze en Edzard Ansingh”. Dat klinkt toch deftig genoeg? En als iemand het dan een keer anders doet, laat dan niet alle biografen gelijk denken “oh, dat is mooi geschreven zo, dat ga ik ook doen” want dan hebben we weer een nieuw akelig cliché. Laten we de akelige clichés overlaten aan de TV-sportverslaggevers, die maken onze hersenen al genoeg in de knoop.